گفتگو با هنرمندان استان گلستان با حضور دکتر سجاد صفار هرندی

گفتگو با هنرمندان استان گلستان با حضور دکتر سجاد صفار هرندی
پیرو سلسله نشست‌های هنر و اندیشه سرزمین برادری نشستی صمیمانه و گفتگو با هنرمندان و کنشگران فرهنگی استان گلستان که تحت عنوان «نسبت مردم با هنر انقلاب» در حسینیه هنر و اندیشه حوزه هنری این استان برگزار شد.
چهارشنبه ۱۶ آذر ۱۴۰۱ - ۱۹:۰۳
کد خبر :  ۱۶۰۰۱۷

جناب آقای دکتر سجاد صفار هرندی به ارائه مطالب زیر پرداختند:

انقلاب اسلامی خیلی فراتر از یک تغییر صرف سیاسی یا حتی نظام اجتماعی بود بلکه تغییر در نگاه به افق هستی است و یک تمدن نوینی را نوید می‌دهد.

اما در پیش‌ران اصلی رسیدن به این وجه جهان‌شمول «زیبایی» است. چیزی که مردم را به دور رسول اکرم (صل الله علیه و آله) جمع کرد، علی رغم تمام مجاهدت‌هایی که ایشان داشتند ، زیبایی رفتار و وجود پیامبر (صل الله علیه و آله) بوده است.

انقلاب اسلامی هم همینطور بوده است. مردم در انقلاب اسلامی به دنبال آموختن مبانی انقلاب نرفتند بلکه در وجود امام خمینی (رحمه‌الله علیه) نوعی از «زیبایی» را می‌دیدند و با آن همراهی می‌کردند.

حتی شما تمدن غرب را هم ببینید نیروی اصلی که غرب را پیش برده این است که توانسته زیبایی در نسبت با خودش ترسیم کند. آن نیرویی که توان خلق زیبایی را ندارد نیروی میرا و ناپایداری است. به این معنا بزرگترین شاخصه انقلاب اسلامی خلق زیبایی است. خلق زیبایی در نسبت هنرمندان و گرایش آنها به انقلاب اسلامی به وجود آمده و هنوز هم هنر انقلاب در همان مسیر و ماجرایی که داشت ادامه حرکت داده و چه بسا پدیده‌های زیباتری را خلق کرده است مانند شهادت جوانان مدافع حرم، شهادت حاج قاسم سلیمانی و جانفشانی پرستاران و کادر درمان در شرایط کرونا. این زیبایی فقط به واسطه حضور هنرمندان به وجود نیامده و این در مواجهه مردم با انقلاب اسلامی نمود پیدا کرده است.

به این معنا هنر انقلاب برای ما به نوعی اهمیت بنیادین و ناموسی دارد.

در زمان انقلاب جریان هنر کشور با انقلاب همراه نبود. عمده جریان هنری کشور درگیر فرمالیسم و غربزدگی بودند و توسط رژیم پهلوی هم حمایت می‌شدند. حتی جریان مقابل آنها هم که دغدغه مردم داشتند عمدتا در جریان چپ قرار می‌گرفتند.

جریان روشنفکری علی رغم همراهی اولیه با انقلاب اسلامی، به جز موارد نادری، بعد یا از انقلاب جدا شدند یا حتی به مقابله با انقلاب پرداختند.

بعد از انقلاب جریان هنر انقلابی که شکل گرفت انسانهای حاشیه‌ای از جریان هنر بودند که به واسطه انقلاب یک نیروی خاص و ویژگی خاصی توانستند ایجاد کنند که جریان هنری موثری به وجود بیاورند. اتفاقا به دلیل همین تعلق خاطر به انقلاب و ارزش‌ها خودشان را ارتقاء دادند تا جایی که نمی‌شد دیگر آنها را نادیده گرفت و در حاشیه نگاه داشت. البته این راه هنوز ادامه دارد و انقلاب اسلامی دارد پیش می‌رود.

موضوعات و مسایل انقلاب هم در حال حاضر متفاوت است و این موضوعات مربوط به لحظه انقلاب نیست و در زمانها مختلف مصادیق متفاوتی داشته باشد. مثلاً در وقایع اخیر پشتیبانی از امید آفرینی و حتی تیم ملی فوتبال را هم می‌توان در راستای هنر انقلاب دانست.

در ادامه جلسه در پرسش و پاسخ با هنرمندان مسائلی همچون جهان‌شمول بودن فرم‌های هنری و نسبت آنها با هنر انقلاب، معنای هنر مردمی، نسبت هنر با مردم، نسبت فرم و محتوای هنر انقلاب، معنای زیبایی در اندیشه‌ها و فرهنگ‌های متفاوت و اهمیت رسانه در انتقال هنر انقلاب مطرح و گفتگو شد.

ارسال نظر